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St. Brigid’s Cemetery 
 

 
 Corner of North Maple Street

and Rocky Hill Road
Hadley, Massachusetts 

 
 

     

 

  43 North Prospect Street Amherst, Massachusetts 01002
Phone: (413) 256-6181 

It is always desirable that a Mass be offered, for the repose of the decease. 
Always open to God's grace. 

Cemetery Rules and Regulations 
 
For the mutual protection and benefit of lot holders and St. Brigid's Church, certain rules 
and regulations have been adopted by St. Brigid’s Cemetery. All lot holders and other 
persons within the cemetery are subject to these rules and regulations as well as any 
amendments that may be adopted in the future. Any reference to these rules and 
regulations in other documents fully binds that document to the rules and regulations of 
St. Brigid’s Cemetery. Included are all rules, regulations, and amendments that are 
currently in effect. 

Cemetery Hours 
 

8:00 AM – 8:00 PM : June - September 
8:00 AM – 5:00 PM : all other months 

 

Cemetery Office Hours 
 

9:00 AM – 1:00 PM : Monday – Friday 
The office is closed on holidays 

 
Located at Msgr Lane Pastoral Center 

 43 North Prospect Street Amherst, Massachusetts 

 

Lot Purchasing 
 

ONLY SAINT BRIGID’S CHURCH POSSESSES THE RIGHT TO SELL ANY PROPERTY FROM SAINT 

BRIGID’S CEMETERY.  FUNERAL DIRECTORS CANNOT COLLECT ANY AMOUNT OF MONEY FOR 

THE SALE OF LOTS OR ANY OTHER FEES ASSOCIATED WITH SAINT BRIGID’S CEMETERY. 
QUESTIONS REGARDING THE SELLING RIGHTS OF SAINT BRIGID’S CEMETERY LOTS SHOULD BE 

FORWARDED TO ATTORNEY JACK EGAN OF SPRINGFIELD, MASSACHUSETTS. 
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After full payment for a lot is received, a certificate granting perpetual and exclusive 
burial privileges will be issued to the lot holder. This certificate is not transferable 
without the written consent of the Pastor of St. Brigid's Cemetery. These certificates are 
not issued for single graves; the bill receipt suffices. 
 
If all payments owed for lots and burial charges are not received by St. Brigid’s Church, 
cemetery management has the right to reclaim any or all unused portions of the lot. No 
additional interments will be allowed in a lot not fully paid for. 
 
When purchasing a lot, the purchaser receives only an Easement for Burial; ownership 
of the lot remains vested, as does the entire cemetery, in the name of the Roman 
Catholic Bishop of Springfield, a Corporation sole. 
 
The purchased lot must be used by the lot holder and/or the lot holder’s relatives 
for interment purposes only and not for resale or profit. 
 

Inheritance/Ownership Rights 
 
In the event of the death of a lot holder, all privileges of that lot holder pass to his/her 
family in the manner prescribed by Chapter 114 of the General Laws of the 
Commonwealth of Massachusetts. In brief, these statutes provide the lot holder’s 
spouse a vested right of interment in the lot. Control of the holder’s lot cannot be taken 
away from his/her lawful heirs through any general or residuary clause found in the 
holder’s will or last testament at the time of his/her death; if the lot holder wishes to 
redirect control of the purchased lot postmortem, he/she must specifically and clearly 
write out their intentions in a will or last testament. If the lot owner dies without 
specifically redirecting control of his/her lot, control of the lot shall vest in his/her heirs, 
but may be subject to the following limitations and conditions: 
 

 If the lot owner leaves a widow and children, they shall have possession, care 
and control of the lot during their lives.  
 

 If the lot owner leaves a widow and no children, the widow shall have 
possession, care and control of the lot during his/her life.  
 

 If the lot owner leaves children and no widow, the children shall have equal 
possession, care and control of said lot during their lives. The survivor(s) of these 
children will inherit the same possession, care and control during their own 
life/lives. Beyond this, the laws of inheritance shall be in effect. 

 

 Each qualified heir must share burial rights equally and jointly while vacant 
graves remain in the lot. Their individual right cannot be determined except at the 
time of their own burial, which automatically gives them the right to burial if they 
qualify in the sequence of inheritance. 
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 Any qualified heirs may release their right at any time. However, they cannot 
assign or transfer their right to any individual other than the other qualified heirs 
jointly. 

 

 When all graves in a lot are occupied, the surviving heirs loose their rights. 
 
If a lot owner has filed written instructions at the Cemetery Office defining which 
member(s) of his/her family will gain the right to all or part of the owner’s lot, the filed 
instructions will be recognized and followed by cemetery management. Cemetery 
management must determine whether or not the lot owner’s instructions are definite, 
reasonable, and practicable; all written instructions are subject to the surviving 
spouse’s vested right of interment. 
 
Upon the death of a lot owner who jointly owns a lot with two or more other persons, 
the deceased owner’s lot-control rights shall pass to his/her survivors unless definitive 
instructions to the contrary are on file in the Cemetery Office. 
 
Cemetery lots are indivisible. If two or more persons are entitled to the possession, 
care, and control of a lot, they must designate in writing to cemetery management which 
of them will represent the lot; and in default of such designation, cemetery management 
will determine which of the eligible persons will represent the lot. A widow may release 
his/her rights to a lot, but no other person may deprive him/her of such rights. 
 
In view of the above statutes, the physical possession of a deed or certificate when it is 
not in the possessor's own name does not necessarily guarantee control of a lot. 

 
Perpetual Care 

 
All lots are sold with Perpetual Care included. The portion of the purchase price allotted 
to Perpetual Care will be invested, the interest of which will be applied to the care of the 
cemetery lots. Perpetual Care includes moving and trimming of grass, seeding, filling, 
and ordinary care of lots, but does not include care of monuments and markers. 

 
Lot Care/Decoration 

 
ALL WORK IN SAINT BRIGID’S CEMETERY IS DONE BY CEMETERY WORKERS UNDER THE 

SUPERVISION OF CEMETERY MANAGEMENT. 
 

NO ONE IS PERMITTED TO TAKE IT UPON THEMSELVES TO DO ANY WORK IN THE CEMETERY, 
ESPECIALLY BURIALS. 

 
St. Brigid’s Church reserves the right to regulate the use of any or all lot decorations so 
that uniform beauty and dignity may be obtained throughout the cemetery. 
 

 The planting of trees, shrubberies, plants, or flowers on lots is strictly prohibited. 
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 Fences, hedges, curbing, and any other lot enclosures are also prohibited. 

 The use of vigil lights and stands, pictures, chairs, benches, glass containers, 
artificial flowers, and statuary other than those approved by the Pastor of St. 
Brigid’s Church is strictly prohibited.  

 Flags, crosses, and any other temporary markers are prohibited from the 
cemetery unless approved by the Pastor of St. Brigid’s Church. 

 
 
 
Decorations are allowed from:  Mother's Day to Labor Day (Summer Decorations) 

and  
November 1 to April 1 (Winter Decorations). 

 
During these times:  No shrubs or artificial flowers are allowed. 

No more than two pots of flowers per lot. 
No glass containers. 
No objects with metal wires, prongs, or other hazardous 
material. 

 
The cemetery assumes no responsibility for the loss or damage of flower pots or other 
containers, even when inflicted by cemetery machinery, and reserves the right to 
dispose of these items at any time. 

 
Monuments and Markers 

 
BEFORE PURCHASING ANY MONUMENTS, LOT HOLDERS MUST CONSULT WITH CEMETERY 

MANAGEMENT REGARDING MONUMENT SIZE, MATERIAL, AND DESIGN. 
 

FOUNDATIONS FOR MONUMENTS AND MARKERS ARE INSTALLED BY CEMETERY WORKERS ONLY.  
INSTALLATION CHARGES FOR GOVERNMENT MARKERS MUST BE PAYABLE IN ADVANCE. 

 
Applications for monuments and markers are available at the Rectory Office and the 
offices of local monument dealers. These applications set forth, in detail, the rules and 
regulations governing the erection of monuments and markers. 
 
The following rules and regulations apply to all grave lots: 
 

1. Only 1 upright monument can be placed on any lot. All others must be flat 
with the ground. 

2. The maximum height for a monument on any lot is 48”; the maximum size 
of monuments for 8-grave lots is 72” long by 18” wide. 

3. Only granite or marble monuments will be allowed and the base of each 
monument must be leveled on the bottom, so it may stay solid and erect 
on top of the foundation. 

4. Before a permit can be issued, a detailed plan and design for all 
memorials must be submitted to the Pastor of St. Brigid’s Church for 
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approval. No monument can be erected or placed until approved and 
accepted by the Pastor. 

5. Every memorial must display a symbol of the Catholic faith. All epitaphs 
and designs not in harmony with the teachings and doctrines of the 
Catholic Church are prohibited. 

6. Memorials featuring statuary on pedestals, made of granite only, are 
permitted.  Statuary, however, cannot surmount the original monument. 

7. The use of aprons in front of a monument or around a monument is 
prohibited. 

 
Once a memorial has been approved and erected, no change affecting the design or 
size of the memorial can be made without the express permission of the Pastor of St. 
Brigid’s Church.  
 
No memorial will be permitted on a grave or lot not fully paid for and not on Perpetual 
Care. St. Brigid’s Church disclaims any responsibility for damages from causes beyond 
its reasonable control, especially damages caused by the elements, thieves or vandals. 
 
St. Brigid’s Church maintains the right to correct or remove any unsightly or hazardous 
memorials, at the expense of the lot holder, in order to maintain the safety and well-
being of the cemetery and its visitors. 
 

Interments 
 

IT IS HIGHLY RECOMMENDED TO WORK WITH A FUNERAL DIRECTOR WHEN ORGANIZING ANY 

INTERMENT IN SAINT BRIGID’S CEMETERY. 
 
Interments are allowed any day of the week with the exception of Sunday and most 
holidays. Funeral Directors have a list of the latest charges. 
 
Arrangements for an interment must be completed at the Rectory Office at least 24 
hours prior to the day of burial, except as follows: ALL MONDAY BURIALS MUST BE 
CALLED IN WITH COMPLETED INFORMATION BY 1:00 P.M. ON FRIDAY. Cemetery 
management cannot guarantee an interment within 24 hours during severe winter 
conditions and extra time may be needed to prepare the gravesite. 
 
Floral tributes placed at the time of interment are limited to covering only that grave. 
Cemetery management cannot ensure that items left at graves will remain in place. 
 
All funerals entering the cemetery are under the exclusive charge and sole direction of 
cemetery management. 
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Required documents at time of interment: 
 
The following documents should be mailed or given directly to St. Brigid’s Church. 
Copies of these documents can be made for your own records. 
 

 Death Certificate 
 

 “Official Disposition, Removal, or Transportation Permit” 
or 

 Cremation Certificate 
 

 Easement for lot(s) purchased from Saint Brigid’s Cemetery. 

 
 
 
 
 
 
 
 
 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Donations to the Church Renovation Fund 
 and the Cemetery are greatly appreciated. 



 7 

Current Pricing (Begins November 11, 2023) 
 

The following charts represent the current pricing for openings, easements, and 
funerals. Prices are subject to change at the discretion of the Pastor of St. Brigid’s 
Church. Enclosed is a cemetery opening order form. Please return this with a copy of the 
deed. 

Write all checks payable to St. Brigid’s Church. 

 
Remember to mail or drop off all required documentation, listed on the previous page, 
for all burials in the cemetery. 

 These documents may be dropped off in the Parish Office or 
mailed to 

43 North Prospect Street  
Amherst,  Massachusetts 01002 

 

 

Openings Price 

1 Full Burial (winter surcharge Dec 1 - March 31) 

   
     

1 Cremation Burial (winter surcharge Dec 1 - March 31) 
Second Full Burial Right

Second Cremation Burial Right 

 
 

$1650.00 ($400.00)

$500.00 ($100.00)

$850.00 
$400.00 

 
 

       
              

                  
                 

              

Infant Burials are free of all charges. 
*Additional Easement Fees for a Second Burial Right (when there is already one person laid to rest 
in the grave and one is being added to the same grave.) The additional second burial right will be 
charged whenever a cremation burial is added on top of any burial or cremation already in a grave 

lot with a winter surcharge of $100. There is a limit of two burials per grave. 
 

Easements Price 

1 Grave (flat/flush marker only) $950.00 

Two-Grave Site  
(monument size must be approved) 

$1,900.00 

Four-Grave Site $3,800.00 

Eight-Grave Site $7,600.00 

 
 

Funerals Price 

Priest - Graveside or Funeral Home Service only $150.00 

Soloist $150.00 

Organist $150.00 

Church $225.00 
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Cremated remains may be brought into the church for a Mass. 

 
It is required in all Catholic Cemeteries for internments to have a grave side 
service (Committal Service). No exceptions. 
 
Please note that COMPLETE INFORMATION is required by 1:00 PM (24 hours 
before the service). Monday Services information is required by Friday 1:00 PM. 
 
Please remember there are rules regarding the placing of all monuments 
in St. Brigid's Cemetery. The design must be approved before they are 
made. 
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Cemetery Layout 
 

St. Brigid’s Cemetery comprises 11 separate sections. 
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CEMETERY OPENING ORDER FORM 
St. Brigid’s Cemetery 

Hadley, MA 01035 
 

Order Date:           
                                  

 

Name of Deceased:  

Address of Deceased: 
 
                     

City: 
 

State: 
 

Zip: 
 

Date of 
Birth: 
 
 

Date of 
Death: 
 
 

Day of Death:  
 
 

Age: 

Place of Final 
Deposition: 
 
 

City: 
 

State: 
 
 

Phone: 
 
 

Date of Final Deposition:    
 
 

Day and Time Requested: 
 

Full Burial or Cremains: Comment: 

Block: 
 
 

Section: 
 

Lot: 
 
 

Grave: 
 
 

Vault: Material: Model #: Made By: 

Family Contact Information: 
Name/Relation:  
______________________ 
Phone:________________________ 
Address:  
_________________________________ 
City:       
____________State:____________ 

Name of Lot Owner: 
__________________________________ 
Relation to Dec.:____________________  
Contact Person:_______________________ 
Address:  
Phone:________________________________ 
City:       ____________State:____________ 

Special Instructions: Funeral Home: 
Address: 
 
Phone: ____________Fax:_________ 
 
Signature:                                                                                                          

Please call to confirm Date, Time and Availability.  

St. Brigid’s Cemetery 
43 North Prospect, 
Amherst, MA 01004 
Phone: 413-256-6181 
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Rules Regarding the Placing of Monuments in St. Brigid's Cemetery - Hadley, Mass 

All work done in St. Brigid's Cemetery is under the supervision of the Cemetery Coordinator. 
 
No monument or marker shall be erected in St. Brigid's Cemetery until the Pastor has approved the 
application for material, style and inscriptions.  Before contracting for a monument or marker, 
proprietors or their representatives will place on file in the Cemetery Office a drawing representing 
the monument or marker, and a copy of the inscription. The sketch must give the exact 
measurements of the monument or marker. For the best interest of all, we ask you not to duplicate 
existing work in the Cemetery. 
 
A symbol of our Faith must occupy a prominent place on every monument. All epitaphs and designs 
must be in harmony with the doctrines of the Catholic Church. Under no conditions will inscriptions or 
emblems of non-Catholic societies be permitted on monuments or markers, nor shall portraits, 
photographs, etc. of the deceased or others be attached to the monument. 
 
On single and double graves, a flat granite or bronze (not recommended by cemetery) marker, 2 feet 
long by 1 foot wide and 4 inches deep, set flush with the ground, is allowed on each grave. Markers 
must have a sawed off level bottom.  Once a monument has been approved and set, no additions for 
plants, flowers, etc., will be allowed.  
 
_________________________________________________________________________ 
(Dealer's Name) 
_________________________________________________________________________ 
(Address) 
    
   is authorized by me to erect a monument in St. Brigid's Cemetery, located in  
 
Section:__________Lot ______Row _______Grave(s)______ 
 
Material:____________________________________ 
 
The foundation is to be_______ long and _________ wide by five feet deep. 
 
Signature:___________________________________________________ 
(Specify-Lot Owner or Heir)      (Date) 
Address:____________________________________________________ 
 
Approved by:________________________________________________ 
(Pastor’s Signature)        (Date) 


